EQUO Advocaten maakt gebruik van cookies. ik accepteer cookies

Garantie op een tweedehands auto?

Garantie op een tweedehands auto?

Wanneer je als consument bij een zakelijke verkoper een product koopt, heb je in principe altijd gedurende een bepaalde periode recht op garantie. Bij nieuwe producten is dat de fabrieksgarantie en die is voor alle producten anders; bij tweedehands producten geldt de wet ‘Verkoop en garanties voor consumentengoederen’. Die wettelijke garantie duurt standaard zes maanden. Onder die wet valt bijvoorbeeld ook de aankoop van een tweedehands auto, zelfs als je de auto zonder garantie hebt gekocht. Welke garantie je dan precies hebt, hangt vooral af van de leeftijd en de prijs van de auto. Van een auto van € 5.000,00 mag je meer verwachten dan van een auto van € 1.000,00. 
De zakelijke verkoper van een auto is verplicht een auto te leveren die voldoet aan de eisen van normaal gebruik. Dat betekent dat wanneer de verkoper je vertelt dat de auto altijd goed onderhouden is geweest, pas nog een beurt heeft gehad en een recente APK heeft, dat bijvoorbeeld de remmen het dan toch zeker tot de volgende APK goed moeten doen. Als dat niet zo is, en binnen een half jaar doen de remmen het niet meer, dan kun je teruggaan naar het garagebedrijf en aanspraak maken op de wettelijke garantie.
Helaas is het niet zo, dat ieder mankement binnen de termijn van zes maanden onder de garantie valt; dat geldt enkel voor mankementen bij ‘normaal gebruik’. Als je in een half jaar tijd 40.000 km rijdt met een auto die 10 jaar oud is, dan loop je het risico dat dat niet als ‘normaal gebruik’ wordt gezien en dat mankementen die verband houden met het aantal gereden kilometers (banden, remblokken, distributieriem, etc.), niet onder de garantie vallen. 
Deze garantieregels gelden voor alle tweedehands consumentenproducten. Voor nieuwe producten geldt in feite dat het product zo lang moet voldoen als je gezien de prijs en het gebruik mag verwachten. Ook al is de fabrieksgarantie op een wasmachine bijvoorbeeld één jaar, als de motor het bij normaal gebruik na 14 maanden begeeft, kun je de verkoper daarop aanspreken. Je hoeft namelijk niet te verwachten dat een van de belangrijkste onderdelen het na 14 maanden al begeeft. 
Dit zijn regels die gelden tussen zakelijke verkopers en consumenten; bij koop tussen zakelijke partijen of tussen consumenten onderling gelden andere regels.
Heb je vragen over garantie op producten (niet alleen auto’s), neem dan contact op met Sandra van Nieuwkerk